Fönster Priser och Kostnader

Priset eller kostnaden för ett fönster beror på flera olika faktorer. Fönsterkostnaden kan därför variera stort. Då nya fönster kan tillverkas i olika utföranden går det inte att ge ett standardsvar på vad ett fönster kostar. I vår fönsterkonfigurator får du snabbt en överblick över kostnaden och priset på ditt nya fönster. Klicka dig gärna vidare för mer information under respektive kategori och läs mer om priser mm.

Nya PVC Fönster

PVC fönster är en av de vanligaste fönstertyperna nu för tiden. Detta för att plastfönster är billiga, robusta och underhållsfria. Plast är som sagt ett billigt material och är dessutom lättbearbetat. PVC fönster har även mycket goda isoleringsegenskaper vilket beror på att plast är ett material som är har dåliga värmeledande egenskaper. Till våra olika pvc fönster går det att välja mellan flera olika sorters glas; två glas, tre glas, säkerhets glas mm.

Plastfönster är dessutom robusta mot väder- och vindpåverkan. Skötseln är enkel, det är bara att torka av karm och båge ibland för att hålla smutsen borta. PVC fönster har dessutom bra egenskaper vad gäller bullerskydd.

Som är en viktig egenskap om man bor i en storstad. Detta går dessutom att kombinera med ett ljudisolerande glas. Ytterligare en fördel är att plastfönster har lång livslängd. Den enda nackdelen är att pvc fönster inte passar till varje fasad.

Detta gäller speciellt för äldre hus, historiska byggnader och hus som är byggda i äldre stil. För dessa hus kommer för det mesta inte pvc fönster i fråga vid val av nya fönster. För hus som är K-märkta är det inte heller aktuellt att välja plastfönster. Plastfönster används huvudsakligen i hus där det fokuseras på det funktionella och ekonomiska. Det ger bra pvc fönster priser helt enkelt!

Nya Träfönster

Träfönster förmedlar en mysig och hemtrevlig atmosfär som kommer från det naturliga materialet trä. Träfönster har genom sitt naturliga mönster, till skillnad från pvc-fönster, ett varmt utseende. Många byggherrar bestämmer sig idag för träfönster till byggprojektet på grund av materialets naturligt goda värmeisoleringsförmåga. Trä leder varken värme eller kyla bra och det är avgörande för värmeisoleringen, vilket är viktigt för dagens byggherrar.

Ytterligare en fördel för träfönster är det naturliga inomhusklimat som det bidrar till. Eftersom trä kan absorbera fukt och även avge det igen, bidrar träfönster till ett bättre inomhusklimat. Dessutom är trä relativt billigt vilket ger bra träfönster priser.

Den största fördelen med träfönster är att trä är en förnybar råvara. Processen för ett bra träfönster börjar inte i snickerierna utan redan ute i skogen där träden växer. Medan träden växer förbrukar de koldioxid och bidrar därmed till att skona klimatet. Till skillnad mot pvc-fönster behöver dock träfönster regelbunden vård och skötsel för att bli långlivade. Med regelbundna tidsintervaller bör man se över och sköta sina träfönster, vilket är mer arbetsintensivt än vad som krävs för plastfönster.

För att träfönster ska hålla länge, behöver man måla eller lasera dem regelbundet. Endast fönster som har skötts ordentligt håller länge och klarar av att stå emot väder och vind.


PVC Fönster PVC Fönster konfigurera

från 979 kr

PVC Fönster

Beräkna pris
Träfönster Träfönster konfigurera

från 1 379 kr

Träfönster

Beräkna pris
Trä-/ Aluminiumfönster Trä-/ Aluminiumfönster konfigurera

från 1 869 kr

Trä-/Aluminiumfönster

Beräkna pris

Nya Trä-Aluminium Fönster

Trä-aluminiumfönster kombinerar de goda värmeisolerande egenskaperna som träet har med den stabilitet och de goda egenskaper som aluminiumet besitter. Karmen består av trä och bågen på utsidan förses med aluminium och behåller på så sätt sin form.
Aluminiumet ger träet så mycket plats som behövs för att det ska kunna utvidga sig vid väderomslag. Eftersom trä naturligt har goda värmeisolerande egenskaper behöver man inte ytterligare isolera fönstret. Det hade varit nödvändigt ifall man använde sig endast av aluminium. Metallen har andra värdefulla egenskaper. Det är tåligt mot väder och vind att det passar perfekt för att skydda träfönstret. En kombination mellan trä och aluminium påverkar fönster priset, men så är även kvalitén på produkten så mycket bättre.

Inomhus tillför träfönstret genom sin naturliga yta en inre ro. Om så önskas kan träet ha kvar sin ursprungliga färg och behöver inte målas om. Ytan påverkas inte heller av UV-strålningen från solen.

Den som föredrar färg, har möjlighet att välja mellan ett stort antal färger och färgkombinationer. Det finns en passande färgton för varje husfasad. Alla dessa fördelar har självklart sitt pris, trä-aluminiumfönster är något dyrare än pvc-fönster. Den högre kostnaden för dessa fönster lönar sig dock snabbt, eftersom kostnaden för att värma huset sänks betydligt. Det högre fönster priset betalar av sig själv i det långa loppet.

Översikt för Fönster Priser och Kostnader

Båg- och Karmmaterial

Ett fönsters pris påverkas av innehållet. Ett fönster utgörs till stor del av bågen och karmen. Materialet som man väljer för sin fönsterbåge och fönsterkarm påverkar fönsterkostnaden till stor del. Det billigaste är att välja pvc-fönster eftersom bearbetningen och tillverkningen av plast är billig. Det däremot dyraste är valet av trä-aluminiumfönster. Träfönster ligger mellan de här ytterligheterna för fönsterkostnaden. Till valet av fönsterbåge -och karmmaterial tillkommer kostnader för exempelvis färgval.

Att välja ett vitt pvc-fönster är billigare än att välja ett t.ex. ett grått fönster. Även för träfönster finns det oilka sorters lack, som påverkar priset ytterligare.

Storlek

Självklart påverkar storleken fönstrets priset. Vid önskemål av ovanligt stora fönster, skjuter priset snabbt i höjd.
Generellt gäller: Desto mer material som används, desto mer ökar fönster priset.

"Det är svårt att ge ett generellt pris för ett fönster. Varje fönster måste beräknas individuellt."

Fönstrets utformning påverkar dess Pris

Det är inte bara fönstrets utrustning såsom ljudisolerande glas, säkerhetsbeslag eller ornament glas som påverkar ett fönsters pris. Även fönstrets form och öppningssätt bestämmer den slutgiltiga kostnaden. Även fönstrets storlek och antal rutor påverkar dess pris. Till exempel är ett fyrkantigt enlufts fönster billigare än ett fyrkantigt trelufts fönster. Specialformer som runda, trekantiga, sneda eller andra former på fönstret kostar betydligt mer än rektangulära fönster. Den högre kostnaden tillkommer inte bara för att det är färre fönster med udda former, det högre priset beror främst på den mer komplicerade tillverkningen.

Påverkan av Olika typer av Glas

Priset för ett fönster beror även på ytterligare detaljer och egenskaper som det utrustas med. Dagens moderna fönster skall ha en utmärkt värme- och ljudisolering. Här gäller det klassiska: desto bättre egenskaper och glas, desto högre pris. Även inbrottssäkerheten påverkar kostnaden.
Ett inbrottssäkert fönster kostar till exempel betydligt mer än ett enkelt fönster med vanligt två glas. Fönster som exteriört förskönas med spröjs, ornamentglas eller färgat glas bidrar även det till ett högre fönster pris. Alla dessa faktorer måste tas med i beräkningen för fönstrets slutgiltiga pris.

Var den här artikeln användbar för dig?
1
2
3
4
5
(4 omdömen , Ø 3.0)

kampanj på fönster och dörrar